Kobson

IP: 18.204.227.117, N/A

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Израда извештаја о цитираности аутора

Обавештавамо све заинтересоване кориснике да Универзитетска библиотека Светозар Марковић и Библиотека Матице српске и у ванредним околностима редовно обрађују све захтеве корисника и израђују извештаје о цитираности аутора.
Детаљније информације и контакт подаци колега могу се видети на нашој страници Цитираност аутора.

(објављено 12.05.2020.)

Подршка издавача и бесплатан приступ садржајима услед COVID-19 вируса

Услед пандемије изазване COVID-19 вирусом велики број издавача је пружио подршку корисницима отварањем приступа садржајима. Велики број радова односи се на најновије информације и истраживања поводом COVID-19.

На следећем линку се налази PDF са свим доступним садржајима.

(објављено 11.05.2020.)

Мај месец математике - По->мери човека

Центар за промоцију науке (ЦПН) девету годину заредом организује научнопопуларни програм М3 - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Тема овогодишње манифестације је "По->мери човека" и први пут биће одржана у виртуелном простору, од 7. маја до 1. јуна. Циљ програма је приближавање и промоција математике у Србији.

Детаљније информације о догађајима доступне су на сајту Центра за промоцију науке, а програм је могуће преузети на следећем линку.

(објављено 04.05.2020.)

Рад истраживача из Србије поводом COVID-19 вируса

Са великим задовољством желимо да информишемо научно-истраживачку заједницу о раду поводом COVID-19 вируса. Рад је прихваћен за штампу у Војнотехничком гласнику (ISSN 0042-8469), биће објављен у свесци број 2 и ускоро видљив и на страници часописа.
У раду је примењен метод француског математичара из 1837. године о броју заражених и у целости га можете прочитати на неком од следећа два линка: линк 1 и линк 2

Препоручујемо и:

  • занимљиви видео професора Том Бритона, који је у марту објавила Vetenskapens Hus,
  • Пушкинову песму из 1827. године, коју је написао налазећи се у карантину због колере.

(објављено 15.04.2020.)

COVID-19 – подаци и истраживања

Како бисмо разумели ризике које са собом носи пандемија COVID-19, важан, ако не и најважнији фактор су информације које добијамо. Оне морају бити поуздане, прецизне, а извори веродостојни и лако проверљиви. Центар за промоцију науке (ЦПН) на својој веб страници доноси обимну базу података и истраживања које је прикупила и систематизовала научна онлајн публикација Our World in Data

Комплетан чланак о текућој пандемији можете прочитати на званичној страници ЦПН-а - elementarium.cpn.rs.

(објављено 10.04.2020.)

EBSCO подршка библотекарима током пандемије кроз глобална онлајн предавања

EBSCO информациони сервис ће у наредном периоду, током трајања пандемије изазване COVID-19 вирусом, пружати подршку бибиотекарима кроз серију онлајн предавања под називом "Supporting Your Institutions as They Move Online". Теме су разноврсне и биће речи од тога како помоћи корисницима приликом учења на даљину до промоције библиотека посредством друштвених мрежа.

Вебинари почињу данас (24. марта) и трајаће до 02. јуна.

Детаљне информације о заказаним терминима, као и линкови за регистрацију могу се пронаћи на званичној EBSCO страници.

(објављено 24.03.2020.)

Провера библиографских референци (ProRef)

Рачунарски центар Универзитета у Београду (РЦУБ) покренуо је информациони сервис ProRef (Провера референци) који омогућава увид у категорије часописа. Сервис је намењен универзитетским органима и телима, факултетима и институтима, другим институцијама које имају потребу за вредновањем резултата научноистраживачког рада, и доступан је путем следећег линка.

Детаљне информације могу се прочитати на сајту Универзитета у Београду.

(објављено 05.03.2020.)

Бесплатни online курсеви

Непрофитна организација edX поседује јединствену платформу за учење која трансформише традиционално образовање, уклањајући баријере трошкова, локације и приступа. Основана је од стране Харварда и МИТ-а и нуди курсеве за знатижељне умове о темама у распону од база података и рачунарске науке до лидерства и комуникације. Платформа edX, у сарадњи са MOOC-ом, садржи преко 2500 бесплатних online курсева од преко 140 институција.

Више информација можете пронаћи на званичној страници edX.

(објављено 30.01.2020.)

Како избећи предаторске часописе?

Think. Check. Submit.

Иницијатива Think. Check. Submit. помаже истраживачима да идентификују поуздане часописе за своје истраживање. Кроз низ алата и корисних извора, ова међународна иницијатива има за циљ да едукује истраживаче, промовише и изгради поверење у релевантна истраживања и публикације.

Такође, покренута је и иницијатива Think. Check. Attend. као помоћ истраживачима приликом доношења одлука у вези са присуствовањем и презентовањем радова на конференцијама. У три корака истраживачима је представљен начин како да препознају предаторске конференције.

Погледајте кратак видео који нуди осам савета како проверити релевантност издавача:

 

(објављено 21.01.2020.)

Категоризација домаћих научних часописа за 2019. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је објавило категоризацију домаћих научних часописа за 2019. годину.
Листе категоризација домаћих научних часописа за период од 2008. до 2019. године можете погледати и на КоБСОН страници Категоризација домаћих часописа

(објављено 16.12.2019.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача Walter De Gruyter

У сарадњи са међународним конзорцијумом eIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, КоБСОН је потписао уговор са издавачком кућом Walter de Gruyter који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 30% на трошкове објављивања рада (APC) у Open Access часописима овог издавача. Уговор важи до краја 2021. године за преко 400 часописа овог издавача који су у режиму отвореног приступа (Gold & Hybrid OA).

Детаљније информације како искористити попуст приликом публиковања рада, као и комплетну листу часописа са ценама објаве рада можете пронаћи на страници eIFL-а.

(објављено 10.12.2019.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача Edward Elgar Publishing

Међународни конзорцијум eIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, је потписао споразум са издавачком кућом Edward Elgar Publishing који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 50% на трошкове објављивања рада (APC) у отвореном приступу у часописима овог издавача. Споразум важи до краја 2022. године и односи се на, за сада, девет часописа овог издавача који нуде опцију публиковања у отвореном приступу (Hybrid OA).

На страници eIFL-а доступне су детаљније информације како искористити попуст приликом публиковања рада, као и комплетна листа часописа са ценама објаве рада.

(објављено 12.11.2019.)

Сигурносна заштита

Поштовани корисници,
Поводом учесталих пријава корисника указујемо вам на могућност појаве следеће ситуације:
Уколико вам је на рачунару инсталирана нека врста сертификата за аутентификацију (електронски потпис и сл.), могуће је да вам се, приликом доласка на КоБСОН страницу, прикаже порука као на слици доле. У том случају потребно је да одаберете опцију "Cancel" како бисте несметано приступили КоБСОН страници.

(објављено 26.03.2019.)

Обавештење о променама у подешавању АМРЕС proxy сервиса

Обавештавамо кориснике proxy сервера Универзитета у Београду да ће, услед пуштања у рад нове генерације proxy уређаја, од 1. марта 2019. године сервери са IP адресама 147.91.1.44 и 147.91.1.45 бити деактивирани. Молимо кориснике да у својим интернет претраживачима подесе неке од постојећих IP адреса (147.91.1.41-147.91.1.43) како би имали неометан приступ КоБСОН сервисима. Упутство за подешавање proxy сервера можете пронаћи на страници Начини приступа, а детаљније информације у вези са овим променама можете пронаћи на страницама АМРЕС-а.

(објављено 01.03.2019.)

Обавештење уредништва часописа Психологија

Часопис Психологија обавештава јавност да су непозната лица регистровала веб сајт који се лажно представља као сајт часописа Психологија. Ова лица такође шаљу мејлове научницима широм света лажно се представљајући као уредник часописа проф. др Владимир Хедрих и заменик уредника проф. др Вања Ковић (на сајту наведени као Vladimir Hadrih и Vanja Kowić), обећавајући брзо публиковање радова у замену за новац. На свом сајту користе ISSN број часописа Психологија, копије архиве часописа (које свако може да преузме, јер су Open Access) и копирали су велике делове садржаја сајта Психологије.

Редакција часописа Психологија, као и Друштво психолога Србије предузимају све расположиве законске мере да се овај сајт затвори и такве активности обуставе. Међутим, док се то не деси молимо све да имају у виду следеће чињенице:

  • Једина веб страница часописа Психологија је она на сајту Друштва психолога Србије - http://dps.org.rs/psihologija-journal, којој се може приступити и укуцавањем домена часописа – www.psihologijajournal.org.rs. Међутим страница истог имена без ".rs" не припада нама! Архиве објављених бројева су хостоване на doiSerbia, на Сциндексу, али и на више других сервиса који су сами преузели радове. Радови у Психологији се објављују под Creative Commons лиценцом, што значи да су слободни за преузимање и преношење. Чињеница да се на сајту налазе радови објављени у Психологији не указује да се ради о сајту часописа Психологија.
  • Психологија не тражи новац за објављивање радова, нити било шта наплаћује у вези објављивања рада у Психологији.
  • Психологија излази на 3 месеца, а не месечно.
  • Радови поднети за објављивање у Психологији пролазе вишестепену рецензентску процедуру, која траје колико траје. Мејлови у којима се обећава објављивање рада у року од 2 недеље су лажни.
  • Коначно - радови се у Психологију подносе искључиво преко онлајн уређивачког система Аssistant - http://aseestant.ceon.rs/index.php/psi/login, никако слањем на било коју имејл адресу.

Главни и одговорни уредник часописа Психологија
проф. др Владимир Хедрих

(објављено 29.01.2019.)

Ново из eIFL-а

Међународни конзорцијум eIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, обновио је уговор са издавачком кућом Taylor & Francis који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 50% на трошкове објављивања рада (APC) u Open Access часописима овог издавача. Овај уговор важи до 2020. године за свих 170 часописа овог издавача који су у режиму отвореног приступа. Приликом онлине доставе рада потребно је изабрати опцију "I have another waiver to request or a discount code" и укуцати код "EIFL".

Детаљније информације можете пронаћи на страници eIFL-а и издавача Taylor & Francis.

(објављено 28.08.2018.)

Неопходна подешавања

Услед повећаног броја мејлова везаних за сигурносну заштиту на нашем сајту обавештавамо кориснике да је проблем настао услед унапређења портала иностраних издавача на сигурнију верзију. За превазилажење овог проблема неопходно је обрисати кеш и исторују из меморије Интернет прегледача како би се несметано приступало КоБСОН сервисима.
упутство за Mozilla Firefox
упутство за Google Chrome

(објављено 24.04.2018.)